ملایر شهر جهانی مبل و منبت نیازمند معرفی بهتر و بیشتر است
«جمصا» جریان مدیریت صادرات و اقتصاد به نقل از ایرنا: ملایر شهر جهانی مبل و منبت نیازمند معرفی بهتر و بیشتر است
خلاصه خبر: ملایر که در سال ۱۳۹۸ به عنوان شهر جهانی مبل و منبت ثبت شد، با تولید بیش از ۷۰ درصد مبلمان منبت کشور و فعالیت بیش از ۹ هزار منبتکار، به یکی از قطبهای اصلی این صنعت تبدیل شده است. با این حال، عدم تبلیغات مؤثر و حضور کمرنگ در بازارهای جهانی، چالشی جدی برای توسعه این صنعت محسوب میشود.
سرپرست فرمانداری ویژه ملایر و نمایندگان مجلس بر لزوم معرفی گستردهتر این صنعت تأکید کرده و پیشنهاداتی از جمله استفاده از تبلیغات محیطی، فضای مجازی و رسانههای ملی، تشکیل هیئت مدیره قوی در شهرک صنعتی مبلمان منبت و تقویت برند و بستهبندی را مطرح کردهاند. همچنین، بر لزوم رفع مشکلات زیرساختی و توسعه امکانات رفاهی شهرک صنعتی تأکید شده است.
فعالان این حوزه نیز خواستار عقد قراردادهای تجاری مناسب، حفظ منافع جمعی و جلوگیری از اقدامات غیر هماهنگ شدهاند. با وجود حضور در نمایشگاههای بینالمللی، مسیر جهانی شدن این صنعت همچنان نیازمند تلاشهای بیشتری است.
مشروح خبر: به گزارش خبرنگار «جمصا» به نقل از خبرگزاری ایرنا؛ ابراز نارضایتی از عدم طرح مناسب و کافی صنعت مبل و منبت ملایر در حالی است که این شهرستان در ۲۹ فروردین ۱۳۹۶ به عنوان شهر ملی منبت به ثبت رسید و در نهم دیماه ۱۳۹۸ با تایید شورای جهانی صنایع دستی، موفق به کسب عنوان شهر جهانی مبلمان منبت شد.
ملایر در حال حاضر تولیدکننده بیش از ۷۰ درصد مبلمان منبت کشور است و بیش از ۹هزار منبتکار ماهر و فعال دارد، حدود ۳۰هزار نفر در حوزه مبل و منبت ملایر به صورت مستقیم و غیر مستقیم فعالیت میکنند و بیش از پنج هزار واحد فروشگاهی در این شهرستان فعال است.
بخش عظیمی از جمعیت ملایردومین شهر بزرگ استان همدان این شهر تاریخی ایران به صنایع دستی چوبی و خاصه هنر تولید مبلمان سنتی مشغول هستند اگر چه این هنر از روزگاران کهن در ملایر وجود داشته، امل حدود نیم قرن است که رونق ویژهای یافته است.
قدمت شهر جهانی مبلمان منبت به سالهای دور پیش برمیگردد، قدیمیترین سند مربوط به منبت در شهرستان ملایر، دربهای امامزاده سام و هام متعلق به سال ۱۲۹۷ هجری قمری است.
منبت کاری با چوب یکی از ظریف ترین صنایع دستی است که تلفیقی از هنر و حوصله هنرمندانی استکه با مواد اولیه ارزان و ساده، محصولاتی با ارزش خلق می کنند.
مبلمان با منبت حاصل دست هنرمندانی که با چند قلم و اسکنه ای فلزی ذهنیات خود را با خطوط کوفی، نقوش اسلیمی ختایی و گل و مرغ و … روی چوب کنده کاری می کنند و زیبایی و فرهنگ خلق کرده و عرضه می کنند.
منبت کاری هنری است مشتمل بر حکاکی و کنده کاری بر روی چوب ! این هنر دستی نماداحساس، ادراک ، اندیشه و خلاقیت هنرمندان که با ذوق و سلیقه سرشار ، اثر هنری را ابداع می کنند.
تاریخ منبتبا توجه به اسناد و مدارک موجود منبت کاری در ایران ، سابقه این صنعت به 1500 سال می رسد و قدیمی ترین اثر منبت کاری موجود یک لنگه در چوبی است
و روی آن با خلال هایی از چوب گردو و نقوش زیبایی تزئین شده است.
بعد از ظهور اسلام و با توجه به شیوع روحیه ساخت مراکز و مساجد اسلامی هنرمندان ایرانی جز اولین کسانی بودند که تمامی توان و استعداد خویش را صرف تزئین مساجد کردند.
و به موازت هنرنمایی معماری ، کاشیکاران و گچبرها منبت کاران نیز آثاری چون رحل قرآن، منبر، در و پنجره های که نشان دهنده ذوق و هنر بود ، را خلق کردند.
اما این دست افزرینه های هنری نیازمند سهم بیشتر از بازار های جهانی هستند و دست اندرکاران ان اعتقاد دارند معرفی ، موثرترین ابزار صادرات مبل و منبت ملایر است انان دراین این عقیده بر فطرت زیبایی شناسی مخاطبان و مشتریان تمرکز دارند.
سرپرست فرمانداری ویژه ملایر خواستار اقدام موثر دست اندرکان برای معرفی صنعت مبلمان و منبت ملایر به عنوان صنعتی هنری که معیشت و درامد خانوارهای بسیاری را تامین می کند شد.
«سیدرسول حسینی» روز شنبه در آیین افتتاح واحدهای نمایشگاهی و فروشگاهی مبلمان منبت با اعتبار ۸۵۰ میلیارد ریال در شهرک صنعتی مبلمان و منبت ملایر اظهار کرد: شهرک صنعتی مبلمان منبت حاجیآباد زیرساختی مناسب برای شهر جهانی مبلمان منبت است.
وی با بیان اینکه تاکنون گامهای بسیار مهم و اثرگذاری برای این هنر صنعت برداشته شده است،افزود: فعالان این هنرصنعت با موانع و مشکلاتی درگیر هستند که نیاز است این موارد شناسایی و همراه با راهکارهای اجرایی به ما اعلام شود تا از طریق استانی و حتی ملی پیگیر رفع این مشکلات باشیم.
وی، تبلیغات را راه حل بسیاری از مشکلات این حوزه برشمرد و بیان کرد: حمایت از تولید اولویت مهم در دولت وفاق ملی است و با در نظر گرفتن مقتضیات زمان، مسائل موجود در شهرک صنعتی مبلمان منبت را با کمک فعالان این شهرک پیگیری خواهیم کرد.
سرپرست فرماندار ویژه ملایر نیز در این همایش گفت: جدیترین محور توسعه شهرستان ملایر، هنر صنایعدستی مبل و منبت است و ما در زمینه تولید و عرضه این محصول محدودیت نداشته و برای آن یک افق و چشم انداز بلند مدت در نظر داریم و در شهرستان ملایر بخش اعظم اشتغال و تامین معشیت خانوادهها از این صنعت بدست میآید.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: از زمان افتتاح و شروع به فعالیت شهرک صنعتی مبلمان منبت ملایر تاکنون، بهترین و مدرنترین واحدهای نمایشگاهی و فروشگاهی در این شهرک بنا شده و بنا شده و گامهای بلندی برای توسعه صنعت مبلمان منبت در این شهرک برداشته شد.
حجت الاسلام «احد آزادیخواه» ادامه داد: با وجود اقدامات ارزنده بسیاری برای شهر جهانی مبلمان منبت، کارهای نکردهای هم وجود دارد که با همکاری و جدیت فعالان واحدهای نمایشاهی و فروشگاهی این شهرک در اولین اقدام، هیات مدیره قوی و توانمند تشکیل شود.
ضرورت تشکیل هیات مدیره در شهرک صنعتی مبلمان منبت ملایر
وی با اشاره به فعالیت ۲۶۰ واحد نمایشگاهی در شهرک صنعتی مبلمان منبت، افزود: فضاهای عمومی همجون نمازخانه، مسجد، سرویس بهداشتی و امکانات رفاهی و رستوران از الزامات این شهرک است که با کمک فعالان این صنعت، اتاق بازرگانی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان و دیگر دستگاههای مرتبط باید این خلاءها را پر کنیم.
حجت الاسلام آزادیخواه با بیان اینکه مسیر تردد شهرک صنعتی مبلمان منبت ملایر نیز ساماندهی شد، یادآور شد: برای تبلیغات گسترده این هنرصنعت علاوه بر رسانه ملی، فعالان این صنعت باید از فضای محیطی و مجازی و نصب بیلبوردهای تبلیغاتی استفاده کنند، چراکه در این زمینه عقب ماندهایم و باید به شیوههای دیگر تبلیغات نیز فکر کرد.
وی با تاکید بر ضرورت استفاده از همه ظرفیتهای این حوزه برای رایزنی اقتصادی،گفت: امروز ملایر با یک سلاح قابل اعتماد در سطح کشور و بین المللی خودنمایی میکند.
وی این موفقیت را حاصل هنر دست منبت کاران ملایر و پیگیریهای صورت گرفته دانست و مطرح کرد: همه این تلاش ها سبب شد امروز ملایر در این حوزه حرفی برای گفتن داشته باشد.
آزادیخواه با اشاره به اهمیت برند و بستهبندی در حوزه اقتصاد و تجارت، تصریح کرد: فعالان حوزه مبل منبت نیز باید به این نکته مهم توجه کنند و از فرصت جهانی شدن این برند بهترین استفاده را ببرند.
وی استفاده از ظرفیتها در حوزه مبل منبت را یک امر مهم و ضروری برشمرد و افزود: همه برنامهها باید با هماهنگی و در یک محور انجام شود.
نماینده مردم ملایر در خانه ملت با تاکید بر اینکه ضروری است در حوزه تبلیغات اتفاقات بهتری بیفتد، گفت: برای رسیدن به این مهم همه هنرمندان مبل منبت باید پای کار باشند.
وی خاطرنشان کرد: در ساخت تیزرهای تبلیغاتی، هنرمندان روستاها و بخش های تولید کننده مبل منبت شهرستان ذکر و شیوه هنری آنها رعایت شود.
دیگر نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز صنعت مبلمان منبت را یک نقطه قوت گردشگری این شهرستان عنوان و بیان کرد: باید با تشکیل تعاونیهای مختلف برای حل مسائل و مشکلات و توسعه این هنرصنعت گام برداریم.
«احمد آریایینژاد» توسعه امکانات و خدمات در شهرک صنعتی مبلمان منبت را یکی از اولویتهای مهم برشمرد و افزود: با توجه به پیشرفت علم و فناوری نباید از فناوری روز دنیا در هنرصنعت مبلمان منبت غفلت کنیم.
ضرورت عقد قرارداد با برخی فروشگاهها با هدف معرفی مبلمان ملایر
یکی از فعالان صنعت مبلمان ملایر نیز پیشتر در جمع فعالان این صنعت اظهار کرد: در شهرستان ملایر با ۵۳۰۰ کارگاه و واحد تولیدی انواع مبلمان چوبی زمینه اشتغال ۱۰ هزار نفر را بطور مستقیم فراهم کرده است.
مهدی زهرهوند با بیان اینکه جهانی شدن صنعت مبل منبت ملایر با تلاش شبانه روزی همه هنرمندان این حوزه به ثمر رسیده و نباید برخی از این برند به دنبال منافع شخصی باشند، مطرح کرد: هر تصمیمی برای عقد قراردادها در حوزه فروش و اقدامات دیگر، باید با نظر همه فعالان این حوزه باشد.
وی عقد قرارداد با برخی فروشگاهها را کمکی برای معرفی مبلمان ملایر خواند و گفت: البته این قراردادها نباید ضربهای به صنعت مبل منبت بزنند و فروشگاههای بزرگ علاوه بر منافع خود برند ملایر را مد نظر داشته باشند.
زهرهوند با بیان اینکه فضای مبل منبت شهرستان نیازمند وحدت بیشتر برای پیشبرد اهداف خود است، تاکید کرد: برخی اقدامات بدون برنامه میتواند زنگ خطری برای این حوزه باشد پس باید همه مواضع را مد نظر گرفت تا مشکلی پیش نیاید.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر نیز اظهار کرد: در حوزه صنایعدستی پنج فروشگاه مبلمان منبت در زمینی به مساحت هزار و ۱۲۰ متر مربع با سه هزار و ۳۶۰ متر زیربنا اجرا و امروز همزمان با دومین روز از ایام دهه فجر افتتاح شد.
«ابراهیم جلیلی» افزود: برای اجرای این طرحها ملایر ۸۵۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری شد که برای ۱۶ نفر اشتغال مستقیم و برای ۲۱ نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است.
به گزارش «جمصا» به نقل از خبرگزاری ایرنا؛ پایتخت مبل ومنبت کشور ، شهرجهانی مبلمان و افتخاراتی از این دست بدون حضور موثر در بازارهای جهانی اسم هایی بدون رسم هستند و شاید منظور نهایی از نقادی نحوه معرفی این هنر صنعت در واقع انتقاد از حضور نازل در بازار های جهانی است اگر چه تکاپوها همواره جریان داشته است.
در این راستا پس از ملی و جهانی شدن این هنرصنعت، نخستین انجمن تولید و صادرکنندگان مبل و منبت کشور در استان همدان با محوریت ملایر و زیر نظر اتاق بازرگانی این استان تشکیل و در حال فعالیت است و سال ۱۴۰۰ صنعت مبلمان منبت ملایر برای نخستین بار به عنوان یکی از برندهای معتبر جهان، مجوز حضور در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۰ دبی را کسب کرد و ۳۰ برند مبل و منبت در قالب یک برند با عنوان “ملایر آگِر” در این نمایشگاه حضور پیدا کردند و در کنار معتبرترین برندهای جهان ظرفیتهای این هنر صنعت را به دنیا بهویژه کشورهای حوزه خلیج فارس معرفی کردند.
البته فعالان هنرصنعت مبلمان منبت ملایر و. همدان در کنار مسئولان دغدغهمند، میراث فرهنگی و نمایندگان مجلس بیکار ننشستهاند و برای احقاق حق این هنرصنعت، گامهای موثری برداشتهاند، اما هنوز تا رسیدن به آن هدف که در شان و جایگاه جهان شهر ملایر باشد، هنوز فاصله هست.
ملایر شهری تاریخی در ۳۸۶ کیلومتری غرب پایتخت و ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان همدان واقع شده است این شهرستان افزون بر ظرفیت های شناخته شده کشاوذری صادراتی -کشمش – به واسطه فاصله کمتر از ۱۵۰ کیلومتری به سه مرکز استان، قرارگیری بر سر راههای مواصلاتی اصلی و همچنین گستردگی صنعت مبلمان منبت، زمینههای توسعه این شهرستان را فراهم کرده است.
ملایر فروردین ۱۳۹۶ به عنوان شهر ملی منبت به ثبت رسید و در دیماه ۱۳۹۸ با تایید شورای جهانی صنایع دستی، موفق به کسب عنوان “شهر جهانی مبلمان منبت” شد، شهری که امروز بیش از ۹ هزار منبتکار و استادکار ماهر، بیش از پنج هزار کارگاه مبلمان منبت، فعالیت تنها شهرک تخصصی مبلمان منبت و بیش از ۲۵ هزار نفر هنرمند دارد و با نقشآفرینی فعالان این هنرصنعت، بیش از ۶۵ درصد تولید مبلمان منبت کشور را به خود اختصاص داده است و بیش از پنج هزار واحد فروشگاهی در این شهرستان فعال است.
تولید بیش از ۶۵ درصد مبلمان منبت کشور در ملایر
قدمت شهر جهانی مبلمان منبت به سالهای دور پیش برمیگردد، قدیمیترین سند مربوط به منبت در شهرستان ملایر، دربهای امامزاده سام و هام متعلق به سال ۱۲۹۷ هجری قمری است.
دستآفرینههای هنرمندان منبتکار ملایر بیشتر شامل سرویسهای مبل است که در کنار عمده تولید مبلمان، به ساخت تولیدات دلخواه و سفارشی در قطعات کوچک همچون جعبههای تزئینی، تابلو منبت، ساعت، عصا و ظروف چوبی اقدام میکنند، حرفههای چوببری، کلافسازی، ابزارسازی، خراطی چوب، ابزارزنی، رنگکاری و رویهکوبی مبلمان از جمله پیشههای وابسته به مبلمان منبت است که موجب اشتغالزایی و کارآفرینی بسیاری در این هنرصنعت شده است.
بازارهای مهم عرضه مبلمان منبت شامل بازار مبل واقع در بلوار ۳۲ متری شهید مطهری، کوچه کارآفرینی، بلوار شهید بهشتی، شهرک صنعتی و تخصصی مبلمان حاجیآباد، شهر جوکار و دهنو آورزمان است و در سراسر شهر فروشگاهها و کارگاههای مبلمان منبت برای عرضه و فروش فعال است.
بازارهای مهم عرضه مبلمان منبت شامل بازار مبل واقع در بلوار ۳۲ متری شهید مطهری، کوچه کارآفرینی، بلوار شهید بهشتی، شهرک صنعتی و تخصصی مبلمان حاجیآباد، شهر جوکار و دهنو آورزمان است و در سراسر شهر فروشگاهها و کارگاههای مبلمان منبت برای عرضه و فروش فعال است.
صنعت مبلمان منبت ملایر اگرچه مسیر پر فراز و نشیبی را برای رسیدن به هدفش طی کرد و با عبور از دروازههای تاریخ، بر بام منبت دنیا نشست، اما با مشکلاتی هم دست و پنجه نرم میکند، کمرمق بودن بازار فروش، گرانی مواد اولیه، افزایش قیمت تمام شده محصول، نبود بازار صادراتی، وجود دلالان و مشکلات چوب برخی از موانع و مشکلات این هنرصنعت است که پایتخت مبل و منبت جهان را آزار میدهد.
.
بروزترین اخبار جریان صادرات و اقتصاد ایران را در جمصا دنبال کنید.
لطفا نقد، نظر و پیشنهاد خود را درباره خبر « ملایر شهر جهانی مبل و منبت نیازمند معرفی بهتر و بیشتر است » از طریق فرم زیر اعلام نمایید.
( جمصا – جریان مدیریت صادرات و اقتصاد ایران)
ارسال یک پاسخ